Badanie sugeruje, że witamina B12 może obniżać poziom aminokwasu związanego z chorobą Alzheimera.

Witamina B12 może pomóc chronić mózg przed chorobą Alzheimera, zgodnie z nowymi dowodami sugerującymi, że witamina i aminokwas zwany homocysteiną mogą być zaangażowane w rozwój choroby Alzheimera.

Wiadomo już, że wysoki poziom witaminy B12 we krwi pomaga obniżyć poziom homocysteiny, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera, utraty pamięci i udaru mózgu. Ale naukowcy twierdzą, że związek między poziomem homocysteiny i witaminy B12 a ryzykiem choroby Alzheimera jest niejasny.
Siedmioletnie badanie objęło 271 Finów w wieku od 65 do 79 lat, którzy na początku badania nie mieli żadnych objawów choroby Alzheimera .
Podczas badania, 17 osób zachorowało na chorobę Alzheimera. Naukowcy odkryli, że każdy pikomolowy wzrost poziomu witaminy B12 we krwi wiązał się z 2% zmniejszeniem ryzyka choroby Alzheimera u osób starszych.

Ponadto każdy mikromolowy wzrost poziomu homocysteiny we krwi zwiększał ryzyko choroby Alzheimera o 16%.
Poziom kwasu foliowego we krwi, innego składnika odżywczego, który uważa się za obniżający poziom homocysteiny, nie był powiązany z ryzykiem choroby Alzheimera.

Nasze odkrycia wskazują na potrzebę dalszych badań nad rolą witaminy B12 jako markera w identyfikowaniu osób, u których występuje zwiększone ryzyko choroby Alzheimera. Niski poziom witaminy B12 jest zaskakująco powszechny u osób starszych.
Kilka badań, w których zbadano przydatność suplementów witaminy B12 w celu zmniejszenia ryzyka utraty pamięci, przyniosło mieszane wyniki.
Powszechnymi źródłami witaminy B12 w diecie są ryby, drób i produkty mięsne.

Give a Comment